KANAL TEDAVİSİ

Kanal tedavisi, derin çürük veya dış etkenler sebebiyle hasar görmüş veya iltihabi reaksiyon oluşmuş bir dişin çekilmesine engel olmak, o dişi onarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Diş kökünün içindeki iltihaplı kanalların temizlenmesi ve dişin canlılığını alarak ağız içerisinde korunması işlemidir.

Kanal tedavisine erken başlamak, dişi kurtarmak açısından önemlidir. Ağrıyan diş uzun süre ihmal edildiğinde, hem çevredeki dokulara enfeksiyon yayılır, hem de diş kaybedilir.

Önceden bir enfeksiyon ya da enflamasyon pulpa (diş damar sinir paketi) tabakasına ilerlediğinde, diş artık kurtarılamaz hale gelip çekilmekteydi. Günümüzdeki son gelişmeler, dişin pulpa tabakasının temizlenip tekrar doldurulmasına olanak sağlamaktadır.

Pulpa ve içerisindeki sinirler alınsa da, diş temel işlevini yerine getirir. Bunun nedeni, dişler diş etlerinden çıkıp son halini aldıktan sonra, diş sinirlerinin hayati bir önem taşımamasıdır. Diş sinirlerinin yetişkinlerdeki tek görevi sıcak ve soğuk hissini hissetmek gibi duyusal işlevlerdir.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer? 

Kanal tedavisi dişte oluşan hasara bağlı olarak tek seansta ya da iki seansta gerçekleşir. Dişte bulunan enfeksiyon çok yaygınsa kanal tedavisi üç seansta tamamlanabilir. Kanal tedavisi ortalama 1 saat süren bir işlemdir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisinde süreç şöyle ilerler:

  • İlk aşamada ağrı duyulmaması için dişe anestezi (uyuşturucu bir ilaç vererek ağrı duyumunu ortadan kaldırıp uyutma) yapılır.
  • Daha sonra çürüyen diş temizlenir. İltihaplı pulpa (sinir) çıkarılır. Kök kanalında bulunan tüm sinir ve doku artıkları temizlenir.
  • Kök ucuna kadar kanallar genişletilir ve uygun solüsyonlarla kanal irrigasyonu (yıkama) yapılır.,
  • Eğer birden fazla seans sürecek bir kanal tedavisi ise kanallara uygun ilaçlar konularak iyileşme hızlandırılır ve seanslar arası dişe geçici dolgu konulur.
  • İyileşmeden sonra kanallar özel doku dostu kanal dolgu maddeleri ile kök ucuna kadar doldurulur.

Kanal Tedavisi Gerektiren Durumlar

  • Dişte kendiliğinden görülen ağrı,
  • Geceleri artan ve ağrı kesicilerle bile geçmeyen ağrı,
  • Soğuk, sıcak veya dişe temas gibi bir dış etkenle tetiklenen ağrının uzun süre devam etmesi,
  • Dişin etrafında, diş etinde ve/veya ilgili lenf bezlerinde görülen şişlik,
  • Dişin enfekte olması sonucu oluşan fistül veya dişte renkleşme.

Kanal Tedavisi Sonrasında Ağrı

Kanal tedavisi ağrıyı gidermek ve dişi kurtarmak için yapılan bir tedavidir. Özellikle işlemden önce ağrı veya enfeksiyon varsa, bir kaç gün süresince o dişte hassasiyet hissedilebilir. Bu duyarlılık veya rahatsızlık genellikle ibuprofen veya naproksen gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar ile kontrol edilebilir. Çoğu hasta ertesi gün normal hayatına döner.